По думите на здравния министър Христо Хинков в законопроекта се предвижда да

...
По думите на здравния министър Христо Хинков в законопроекта се предвижда да
Коментари Харесай

На първо четене: Отпада задължителната карантина за COVID-19

По думите на здравния министър Христо Хинков в законопроекта се планува да остане допустимо министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор да може със заповед да разпореди наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на заразни заболявания отвън категорично посочените по алинея 1, както и наложителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответната заразна болест.

 

Законопроектът е подсилен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на експертите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На съвещанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази мнение по законопроекта.

 

С приемането на нормативния акт ще отпадне условието определянето на наложителна изолираност на лица заболели от и заразоносители на COVID-19, както това в сегашния миг е регламентирано в член 61, алинея 1 от Закона за здравето. Не се чака използването на плана на Закон за изменение на Закона за здравето да докара до нуждата от спомагателни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне условието за наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на ковид.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР